OUDERS

Uw kind gaat studeren in Delft en er zullen veel veranderingen plaatsvinden in zijn/haar leven. Ze hebben vele keuzes om te maken: welke studie kies ik, ga ik in een studentenhuis wonen, word ik lid van een vereniging? Maar wat houdt dat laatste nou precies in? Hieronder leest u alles over studentenverenigingen en over Virgiel. Mocht u meer vragen hebben over studentenverenigingen in het algemeen of Virgiel? Stuur dan een mailtje naar oc@virgiel.nl

Wat is een studentenvereniging?

Een studentenvereniging is een vereniging voor en door studenten. Het is een hele mooie toevoeging voor tijdens je studententijd. Je leert mensen kennen van jouw leeftijd en daarbij ook van andere studies. Je komt met deze leeftijdsgenoten samen om te studeren, te ontspannen, of een biertje te drinken. Een studentenvereniging wordt volledig gerund door studenten. Commissies en besturen binnen de vereniging zijn uit verschillende jaren en biedt een mogelijkheid om je te ontwikkelen buiten je studie. Omdat het een grote stap is om naar een nieuwe stad te verhuizen, is een vereniging een goede toevoeging om mensen te leren kennen en in een studentenhuis te komen wonen.

Wat is Virgiel?

Virgiel is een studentenvereniging die rijk is aan 125 jaar historie en tradities. De Sociëteit van Virgiel, genaamd Alcuin, ligt aan de Oude Delft midden in het centrum van Delft. Het is een oud klooster met veel verschillende ruimtes en een grote eettafel en Sociëteitszaal. Aan de open eettafel kan dagelijks worden gegeten. Binnen Virgiel heb je verschillende groeperingen. Zo vorm je als eerstejaars een jaarclub met ongeveer 18 andere jongens of meisjes uit jouw jaar (ongemengd). Daarnaast heeft Virgiel veel verenigingshuizen waar je terecht kunt in je eerste jaar. Naast dat het je helpt bij je studie en het wegwijs maken in Delft organiseert een huis ook veel leuke activiteiten als huisweekend, huisavonden en andere activiteiten. Verder kent Virgiel veel verschillende onderverenigingen zoals sportclubs en cultuurverenigingen.

Studie

De meeste leden van Virgiel studeren aan de Technische Universiteit Delft, Hogeschool INHolland Delft of aan de Haagse Hogeschool TIS Delft. Er wordt door de instellingen op hoog niveau veel van de studenten verwacht, wat om een grootse inzet vraagt. Bij Virgiel staat de combinatie van studeren en het studentenleven dan ook centraal. In het eerste jaar krijgt uw zoon of dochter begeleiding van de Eerstejaars Commissie om een balans te vinden in studeren en activiteiten en je te ondersteunen in  het wegwijs maken op de TU Delft en in de stad. Virgiel kan ook ondersteunen in de studie van uw zoon of dochter doordat je als lid in nauw contact staat met ouderejaars. Algeheel staat het het belang van de combinatie van studie en Virgiel centraal voor de hele vereniging: zo worden er geen activiteiten gepland in en rondom tentamenperiodes.

Huizen

Virgiel telt ruim 176 Virgielhuizen! Omdat Virgiel zoveel huizen heeft, is de kans dat je een kamer vindt als je lid wordt bij Virgiel erg groot. Er zijn verschillende soorten studentenhuizen van Virgiel: grote of kleine huizen, huizen met alleen jongens, alleen meisjes, of gemengde huizen. Wanneer je zoon of dochter zich inschrijft bij Virgiel, wordt hij of zij begeleid in het vinden van een Virgielhuis. In de introductieperiode (na de OWee) maakt jouw zoon of dochter kennis met de verschillende huizen in Delft en en zullen er instemmingsrondes plaatsvinden. Zo vindt iedereen zijn of haar plekje in Delft. Virgilianen blijven ongeveer 5 jaar in een Virgielhuis wonen, waardoor de huizen altijd uit verschillende jaarlagen zullen bestaan. De huizencultuur in Delft is uniek en draagt naast gezelligheid bij aan sociale controle en een intrinsieke motivatie om te werken aan je studie. 

Kosten

Als uw zoon/dochter zich inschrijft bij Virgiel betaalt hij/zij contributie. De contributie bedraagt jaarlijks € 122,-. Andere kosten is wat uw kind zelf drinkt en eet. Deze kosten vallen mee: studenten kunnen al voor € 4.20,- aan de open eettafel op de Sociëteit een hapje eten en een drankje kost ongeveer een euro.

Verplichtingen

Virgiel kent door het jaar heen, op de KMT (kenningsmakingstijd) na, geen verplichtingen. De KMT vindt plaats direct na de OWee. Door het jaar heen wordt er vanuit de vereniging gestimuleerd om op dinsdag en donderdag te eten met je jaarclub. Wanneer dit niet kan in verband met studie of andere activiteiten is dat geen probleem. Daarnaast kan uw zoon of dochter het zo druk maken als hij of zij zelf wil met commissies, sportteams en overige activiteiten. Ondanks dat het niet verplicht is om deel te nemen aan deze activiteiten, hopen we uw zoon of dochter betrokken zal zijn bij de vereniging!

Contact

Mocht u nog verdere vragen hebben dan kunt u altijd contact opnemen met de ontvangstcommissie via de mail! oc@virgiel.nl 

We beantwoorden graag uw vragen!


Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.